Pădurea Pietrosu, situată în județul Iași, comuna Dobrovăț, este o rezervație naturală de interes național, acoperind o suprafață de 83 hectare. Aceasta este caracterizată de o vegetație predominantă de pădure de fag (Fagus taurica și Fagus orientalis), însoțită de carpen (Carpinus betulus), tei argintiu (Tilia tomentosa) și frasin (Fraxinus excelsior). Arborii au vârste cuprinse între 100 și 150 de ani, contribuind la peisajul diversificat al Podișului Central Moldovenesc.
Flora este variată, incluzând specii de plante erbacee și arbustive specifice zonelor forestiere. Printre acestea se numără măcrișul iepurelui (Oxalis acetosella), iarba vântului (Hierochloë odorata), feriga (Dryopteris filix-mas) și garoafa de pădure (Dianthus carthusianorum).
Fauna din Pădurea Pietrosu este la fel de diversificată, adăpostind numeroase specii de mamifere, păsări și insecte. Printre mamifere se numără căprioara (Capreolus capreolus), mistrețul (Sus scrofa), vulpea (Vulpes vulpes) și iepurele de câmp (Lepus europaeus). Avifauna include specii de păsări precum ciocănitoarea (Dendrocopos major), pițigoiul (Parus major), bufnița (Bubo bubo) și uliul păsărar (Accipiter nisus).
Insectele sunt reprezentate de diverse specii de fluturi, gândaci și albine, care contribuie la echilibrul ecologic al pădurii. Pădurea Pietrosu oferă un habitat important pentru conservarea biodiversității locale și reprezintă un loc de interes științific și educativ.
Rezervația este administrată de Ocolul Silvic Dobrovăț, având scopul de a proteja și conserva ecosistemele forestiere specifice zonei. Aceasta este deschisă publicului pentru vizite și activități recreative, cu respectarea regulilor de protecție a mediului.
Copyright © 2024 Pensiunea Casuta cu Maci - All Rights Reserved.
Powered by GoDaddy